Tapahtumatyyppien kuvaukset

Toisinaan tapahtumien sisältöä voi olla vaikea arvata pelkkien svengaavien nimien perusteella. Tältä sivulta löydätkin lyhyet kuvaukset siitä, mitä hauskaa mikäkin tapahtumanimike pitää sisällään ja miten niihin kannattaa lähtökohtaisesti varustautua! <3

Defenssin tapahtumille osallistuva sitoutuu aina noudattamaan Defenssin tapahtumasääntöjä. Yleisen opiskelijatapahtumakulttuurin kosteasta maineesta huolimatta kaikkiin tapahtumiin voi osallistua täysin alkoholittomanakin. 

Sitsit

Sitsit ovat akateemiset pöytäjuhlat, joissa syödään, juodaan, pidetään puheita sekä lauletaan. Sitseillä vallitsevat sitsien omat säännöt, jotka käydään sitsien aluksi läpi ja ne ovat yleensä myös painettuna läsyyn (sitsien oma laulukirja). Sitseille voi osallistua alkoholittomana tai alkoholillisena oman valinnan mukaan. Sitsilipun hinta on yleensä noin 15-25€, mihin kuuluu tyypillisesti ruoat, juomat sekä mahdollinen haalarimerkki ja jatkolippu. 

Sitsaajan muistilista: 

 • Ennen sitsejä kannattaa syödä hyvin!
 • Sitsilippuun kuuluu yleensä joitakin juomia (juomat voi tyypillisesti valita sitsien ilmoittautumislomakkeessa). Omia juomia voi ottaa mukaan myös. 
 • Mikäli käytät alkoholia, ennen sitsejä ei kannata juoda kovia pohjia. Omista rajoista on tärkeää muistaa pitää kiinni myös sitseillä!
 • Yleensä sitsimaksu tulee olla maksettuna ennen sitsipäivää ja maksun kuitti toimii pääsylippuna sitseille. 
 • Iloinen juhlamieli on kaiken A ja O!


Suunnistus

Suunnistukset ovat tyypillisiä yliopistomaailman tapahtumia erityisesti fuksisyksyn ja wapun aikaan. Suunnistusta varten yleensä kerätään jonkin kokoinen joukkue (ilmoitetaan suunnistuksen ilmottautumisen yhteydessä) ja porukalla kierretään erilaisia tehtävärasteja ympäri Oulua. Tehtävärasteista suoritumisen perusteella julkistetaan suunnistuksen lopuksi voittajajoukkue. Yleensä suunnistustapahtuman yhteydessä mainitaan mahdollisista jatkoista. Suunnistusrastien pitäjinä on yleensä muita opiskelijoita, joten mikäli rastinpitäjähakujakin kannattaa seurata aktiivisesti!

Suunnistajan muistilista:

 • Suunnistuksissa ollaan paljon ulkona, joten kannattaa varautua säänmukaisella ulkovarustuksella (esim. laittamalla tarpeeksi välikerroksia haalareiden alle).
 • Rastinpitäjille saa (lue: kannattaa) yleensä varata lahjuksia mukaan, sillä niiden avulla pystyy pelastamaan mahdollisesti penkin alle menneen rastisuorituksen. ;)
 • Kannattaa olla valppaana valerastien varalta!
 • Suunnistuksiin pätee yleensä OPM. 


Lautapeli-ilta

Lautapeli-illat ovat yleensä defenssiläisten omia matalan kynnyksen tapahtumia, joissa hengaillaan ja pelaillaan porukan oman fiiliksen mukaan. Lautapeli-illat ovat defenssiläisille ilmaisia tapahtumia, joissa tarjotaan useimmiten jotain makeaa ja suolaista purtavaa. Alkoholi ei yleensä kuulu lautapeli-iltoihin.

Pelailijan muistilista:

 • Omien pelien tuominen on enemmän kuin suositeltavaa!
 • Lautapeli-illat kestävät yleensä noin 3 tuntia, joten kannattaa tulla ajoissa mikäli haluaa keretä mukaan useampaan peliin.


Piknikit

Piknikit ovat varsinkin alkusyksyn ja loppukevään matalan kynnyksen ilmaisia hengailutapahtumia, joissa keräännytään yhteen juttelemaan ja fiilistelemään ulkoilmaa. Tyypillisiä piknikpaikkoja Oulussa ovat esim. Ainolanpuisto ja Kiikelinranta, muuta tarkemmat infot ilmoitetaan aina tapahtumailmoituksen yhteydessä. Piknikejä voidaan pitää myös yhdessä muiden ainejärjestöjen kanssa poikkitieteellisyyden hengessä. Useimmiten piknikit toimivat OPM-periaatteen lisäksi omien eväiden periaatteella, mutta erikseen siitä sovittaessa voidaan piknikeillä myös nyyttärihengessä. Pääosassa piknikeillä on kuitenkin ajan viettäminen yhdessä porukalla!

Piknikeilijän muistilista:

 • Ulkona ollessa kannattaa varustautua riittävän lämpimästi. Oulussa tulee helposti kylmä, varsinkin jos piknik venyy pitkälle viilenevään iltaan! :D
 • Oma piknikviltti on hyödyllinen, mutta useimmiten piknikeillä on pressu istumisalustaksi myös ainejärjestön takaa. 


Sillis, eli silliaamiainen

Silliksellä tarkoitetaan yleensä vujuja tai muuta isompaa tapahtumaa seuraavaa seuraavan päivän hengailutapahtumaa, jossa fiilistellään edellisen illan meinikejä ja tuttavuuksia. Silliksen tunnelma on huomattavasti esim vuosijuhlia rennompi. Silliksellä tarjoillaan useimmiten brunssityyppisesti ruokaa ja herkkuja, minkä lisäksi silliksellä voi olla erillistä ohjelmaa. Silliksen hinta sijoittuu useimmiten 10€ paikkeille. 

Sillistelijän muistilista:

 •  Silliksellä ollaan useimmiten haalareissa ja silliksen mahdollista teemapukeutumista kuvaavissa asusteissa. 
 • Rentoa yhdessäoloa <3


Excu, eli excursiomatka

Exculla tarkoitetaan tietoa ja erityisesti uusia tuttavuuksia kartuttavaa opintovierailua tai ainejärjestön reissua jonnekin kiinnostavaan paikkaan. Excujen kesto on yleensä yhdestä muutamaan päivään. Defenssiläiset ovat aiemmin excuilleet esimerkiksi Himoksella Stimuluksen ja Cortexin opiskelijoiden kanssa. Ecxursioiden hinta vaihtelee kohteen mukaan. 

Excuilijan muistilista: 

 • Mikäli excu sijoittuu arkipäiville, huomioithan mahdolliset luentopoissaolot etukäteen. 
 • Tarkistathan excuilmoituksesta, kuuluuko reissun hintaan majoituksen lisäksi myös kuljetus ja ruoat vai tuleeko ne hankkia erikseen. 
 • Pakkaamisessa kannattaa ottaa selvää excukohteen erityistarpeista. Haalarit ovat kuitenkin excuilijan vakioasuste!
 • Excuilla on yleensä paljon reissulaisia mukana, joten esim yhteismajoituspaikat saattavat olla meluisia ja vauhdikkaita. Useimmiten majoituksissa pyritään kuitenkin huomioimaan osallistujien toiveet esim. jakamalla asuinmökit rauhallisiin ja bilemökkeihin.


Sauna

Saunat ovat oleellinen osa opiskelijan kalenterivuoden kulkua esimerkiksi laskiaisen tai wapun starttaamisen merkeissä. Tyypillisesti saunat pidetään esimerkiksi Teekkaritalolla (sijainti ilmoitetaan aina tapahtumailmoituksessa). Saunat ovat usein useamman ainejärjestön järjestämiä yhteistapahtumia. Saunatapahtuman osallistumismaksu on yleensä noin 3 euron paikkeilla.

Saunojan muistilista:

 • OPMx2
 • Omat släbärit ovat kova peliliike, mikäli aiot käydä paljuilemassa, mutta et halua kastella normikenkiäsi tai jäädyttää varpaitasi talvipakkasilla. :D
 • Paljussa pätee Teekkaritalon sääntöjen mukaan uima-asupakko.
 • Saunoissa voi yleensä ostaa järjestävien ainejärjestöjen haalarimerkkejä.
 • Useimmissa saunoissa tarjotaan syötävää (naposteltavaa, grillimakkaraa jne) järjestäjien puolesta. 


Approt

Approilla tarkoitetaan tapahtumaa, jossa kierretään eri tapahtumajärjestäjän ilmoittamissa paikoissa/yrityksissä (esim. baareissa, kahviloissa, urheilupaikoissa) ja kerätään passiin leimoja. Leimojen määrä riippuu approille ilmottauduttaessa päätetystä "tutkinnon koosta" (=ns. kuinka laajan approlipun haluat suorittaa). Itse approlipun hinnan (yleensä noin 5-20€ paikkeilla sisältäen appropassin, mahd. jatkot ja haalarimerkin) lisäksi kannattaa varautua, että myös approkohteissa tehtäviin ostoksiin saattaa kulua rahaa.

Approilijan muistilista:

 • Kannattaa huomioida, että siirtyminen eri pisteiden välillä vie aikaa, mikäli välimatkat ovat pitkiä tai pisteiden välinen aikataulu tiukka.
 • Approilemaan voi lähteä itsekseen tai porukalla. Kannattaa kuitenkin huomioida että kovin isolla porukalla saattaa olla vaikea mahtua samaan aikaan samoihin kierrospaikkoihin.
 • Seuraathan approjärjestäjän ohjeita esim. appropassien vaihtamisesta, lähtöaikojen ryhmittämisestä ja muista käytännön kysymyksistä. 
 • Approt ovat useimmiten erittäin suosittuja tapahtumia, joten sovelluksista lippuja ostettaessa kannattaa olla nopea ja yliopistolla lippuja ostaessa kannattaa varautua pitkään jonottamiseen olemalla erityisen ajoissa!


Vujut, eli vuosijuhlat

Vuosijuhlat ovat akateemisten opiskelijamenojen kruununjalokivi, sillä ne ovat selvästi hienommat kuin monet muut opiskelijariennot. Pukukoodina toimii yleensä frakki tai tumma puku sekä pitkä iltapuku. Vuosijuhlien kulku syntyy usein kutsuvieraiden cocktailtilaisuudesta, iltajuhlasta, jatkoista sekä seuraavan aamun silliaamiaisesta. Juhlan hienostuneemman luonteen vuoksi vuosijuhlien liputkin ovat arvokkaampia (useimmiten 50-100 euroa). Vuosijuhlia järjestetään ainejärjestöittäin useimmiten vähintään 5 vuoden välein. 

Vujuilijan muistilista: 

 • Tutustu vuosijuhlien etikettisääntöihin (sisältävät pukeutumis- ja käytösohjeita) etukäteen. Ne löytyvät useimmiten vuosijuhlamainoksen/-ilmottautumisen yhteydestä. 
 • Olethan ajoissa paikalla. 
 • Vujuille osallistutaan yleenäs ilman avecia, mutta usein vuju-ilmottautumisissa tarjotaan mahdollisuutta ostaa avec-lippu erikseen. 
 • Halutessasi voit hankkia ainejärjestönauhan, joka lisätään vujuasuun kertomaan edustamastasi ainejärjestöstä. 
 • Huolehdithan vuosijuhlien osallistumismaksut ym. maksetuiksi ajoissa. 

Jäikö jonkun tapahtumakonseptin sisältö vielä mietityttämään? Älä epäröi ottaa yhteyttä Defenssin tapahtumavastaaviin tai kyseisen tapahtuman muuhun järjestäjään! :)